Canada


In het derde leerjaar van mijn opleiding veehouderij aan de HAS Den Bosch ga ik op stage naar Canada. Omdat ik dan in een ander land met een andere cultuur terecht kom is het wel handig om een aantal dingen van te voren te weten. Daarom deze blog waarin ik de cultuurverschillen tussen Canada en Nederland beschijf. Ook heb ik gekeken naar landspecifieke dingen zoals topografie, klimaat en het dagelijksleven. Deze onderdelen zijn zeker goed om te weten voordat je op stage gaat zodat je enigszins ''bekent'' bent met het land voordat je vertrekt. 

Cultuurverschillen

Hiernaast zie je een figuur waarin de scoren van hofstede van Canada is vergeleken met  Nederland. In dit figuur is te zien dat de machtsafstand (PDI ofwel Power DIstance) vergelijkbaar is met Nederland. Dit houd in dat er niet zo wordt opgekeken naar mensen die meer macht hebben. Er is weinig ontzag voor bijvoorbeeld de politie als de score lager wordt. In Arabische landen is dit getal meestal heel hoog. Landen als Denemarken en Oostenrijk scoren zeer laag.  

Wat individualisme betreft scoort Canada exact het zelfde als Nederland. Beide landen scoren vrij hoog wat inhoud dat er redelijk individualistisch geleefd wordt. Deze score lijkt evenredig te lopen met het BNP van een land. In arme landen leeft men meer collectivistisch.

Wat betreft de masculiniteit scoort Canada wel een stuk hoger dan Nederland (resp. 52 &14)
Dit verschil betekent dat Canada veel meer waarde hecht aan mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten. In Canada is er dus duidelijk verschil in functies tussen man en vrouw. Iets wat in Nederland steeds meer overlapt.

Een klein verschil wat de onzekerheidsvermijding betreft. In Canada leggen ze niet zo veel vast in wetten en regels, ze hoeven niet alles onder controle te hebben. Dit is ook de reden dat een groep boeren naar Canada is gegaan. Daar hebben ze minder regels en wetten. In Nederland is men iets banger voor het onzekere. Beide landen scoren gemiddeld. Bijvoorbeeld Belgiƫ scoort hier hoog en neemt dus weinig risico.

Canada kijkt niet ver voor uit (LTO). In Nederland kijkt men veel meer naar de toekomst dan in Canada. Daar leven ze meer in het hier en nu en ze zien wel wat er komt. Nederland probeert meer vooruit te kijken.

Topografie

Canada is het op een na grootste land ter wereld. Van oost naar west is het maarliefst 6500 kilometer en van noord naar zuid 4800 kilometer. Omdat het zo´n grote afstand is van oost naar west zit er een tijdsverschil tussen het oosten en westen van maarliefst 4,5 uur. Met een totale kuststrook van maarliefst 282080 kilometer is er ruimte genoeg voor iedereen om naar het strand te gaan.
Canada bestaat uit 13 provincies. De meeste mensen wonen in de provincie Ontario. In Ontario wonen bijna 13 miljoen mensen. De hoofdstad van Ontario is Toronto. Vlakbij Toronto zal ik mijn stage gaan lopen. Ook de hoofdstad van Canada (Ottawa) ligt in deze provincie.  


Op deze kaart zie je Canada met alle 13 provincies en de hoofdsteden van deze provincies. De drie noordelijkste provincies Yukon, Northwest Territories en Nunavut zijn zeer dun bevolkt. In Nunavut woont elke 67,85 vierkante kilometer 1 persoon. Ter vergelijking: in Nederland wonen elke vierkante kilometer 403 mensen. Dit is dus velen malen meer. In de provincie Ontario, waar ik stage ga lopen, wonen gemiddeld 11 mensen per vierkante kilometer. Dit is dus al een heel stukje rustiger dan in Nederland. Dit is ook iets wat is opgevallen bij studenten die in voorgaande jaren naar Canada op stage geweest zijn. Vooral op de wegen is het rustig en men heeft er minder haast. Het nadeel van zo dun bevolkt vergeleken met Nederland is dat het voor bijvoorbeeld een verjaardag al een uur rijden is. Ook is de ervaring van studenten die in Canada zijn geweest veehouden wel mooi is daar, maar dat je er makkelijk vereenzaamt omdat er maar zo 3 weken niemand op het erf komt behalve de melkrijder. Andere agrarische verschillen met nederland zijn dat er weinig of geen gras geteelt wordt. Het overgrote deel is Mais, luzerne en tarwe.


Geschiedenis

De eigenlijke bewoners van Canada waren de Indianen en de Inuit(eskimo's). Ruim duizend jaar geleden hebben de Fransen en de Engelsen Canada overgenomen. Dit is ook de reden dat de hoofdtaal nu Engels en Frans is. In Quebec spreekt men Frans. In de rest van de provincies voornamenlijk Engels. Na een aantal oorlogen tussen Engeland en Frankrijk heeft Engeland gewonnen. Sindsdien heeft Canada een eigen regering. Momenteel heeft Canada een republieke staatsvorm.

Demografie

Omdat de oorspronkelijke bevolking van Canada, de Indianen en Eskimo's, zijn verjaagt wonen er mensen met verschillende afkomsten. In totaal wonen er 33,5 miljoen mensen in Canada. Slechts 4% van de huidige inwoners is nog indiaan en inuit. Verder zijn het voornamenlijk Engelsen, Fransen en Ieren. De Nedelandse invloed is maar 1,4%  van de totale bevolking. Qua religie is het aardig verdeeld. 43,6% is katholiek en 29,2% is protestants. 16,5% is niet religieus.

Onderwijs

In Canada ben je leerplichtig van 6 tot 16 jaar. De meeste kinderen gaan vanaf hun 4e of 5e naar school. Grofweg gaan de kinderen van hun 4/5e t/m 6e naar de kindergarten elementary school. Vanaf hun 6e t/m 12e gaan ze naar de Elementary school. Hierna gaan ze tot dat ze 15 zijn naar de junior highschool en vanaf 15 tot 18 jaar zitten ze op de senior highschool. Als ze van de senior highschool komen zijn ze niet meer leerplichtig. Als ze willen kunnen ze naar College of University. Op de highschool kunnen de leerlingen zich laten voorbereiden op de University of klaar laten stomen voor een baan als timmerman en nog veel meer. Voor een universitaire opleiding moet inschrijf en collegegeld betaalt worden. De meeste leerlingen betalen dit door een lening af te sluiten. Voor arme en goed presterende studenten zijn beurzen beschikbaar.

Klimaat

Canada is zo groot dat het klimaat verschilt per regio. Zoals ik al zei ga ik op stage in Ontario. Ook in deze provincie zelf verschilt het klimaat per regio, maar ook verschilt het klimaat sterk van seizoen tot seizoen. In Noord-Ontario is het klimaat continentaal. Dit houd in dat je koude winters hebt en zachte zomers. In de winter kan het hevig sneeuwen. Bij Toronto heerst een gematigd klimaat. Hierdoor is het over het algemeen warmer dan in Noord-Ontario. In de winter kan het wel aardig koud zijn en valt er redelijk wat sneeuw. Zuid-Ontario heeft in de zomer meer kans op onweersbuien en ook de kans op tornado's is groter.

Qua neerslag zit er ook een groot verschil tussen de verschillende delen. Zo valt er in het hoge noorden, tegen de poolcirkel aan, maar 100 tot 200 milimeter per jaar. Vrij droog dus. Langs de oostkust valt 700 tot 2000 milimeter per jaar. Dit is vrij veel. Langs de westkust valt nog meer. Hier  valt wel meer dan 2000 milimeter per jaar. Er valt dus genoeg water voor de teelt van gewassen. Behalve in het hoge noorden, maar daar is het toch te koud voor veel gewassen om te groeien.

Dagelijks leven

Het dagelijks leven in Canada verschilt niet zo veel met dat van de Nederlanders. De mentaliteit die veel Canadezen hebben is:‘alles wat goed voor je is als mens is goedkoop en alles wat slecht is, is duur. Sigaretten zijn bijvoorbeeld erg duur en sporten juist goedkoop. Eten in Canada is zeker niet duurder dan in Nederland. In elk restaurant is zalm te bestellen. Niet zo gek in een land met zoveel water)82,6% van de totale oppervlakte.
Ook in Canada gaan de jongeren uit. Het nadeel voor agrarische jongeren die uit willen is dat de afstand naar een uitgaansgelegenheid vaak groot is. Op de fiets is voor velen niet zo gemakkelijk.

Veehouderij in Canada

Vrij veel Nederlandse boeren zijn in de loop der tijd geemigreerd naar Canada. De meeste agrariers zitten in de provincies Alberta en Ontario. De reden hiervoor van velen is dat er in Canada een speciaal quotumsysteem is. Dankzij dit systeem ontvangen de melkveehouders een goede prijs voor hun melk. Een andere reden van veel veehouders om te emigreren is dat er in Nederland steeds strengere regels kwamen en in Canada is de wetgeving nog niet zo streng. De laatste jaren is Canada niet meer zo in trek om te emigreren. Dit komt mede doordat de grondprijzen daar ook oplopen.



Bronnen:
Frans van Mourik, Afgestudeerde student met ervaring stage canada.
Wilco de Boer, Halfjaar werkzaam geweest in Alberta.
Canada
Klimaat Canada